Ny frøkilder

April er plantetid, og på Dyrelund har vi benyttet vinteren til at renoverer lidt i vores samling af frøkilder. Vi har reduceret nogle og helt fjernet et par stykker, hvor efterspørgslen var for lille. Den frigjorte jord klargøres til nye frøkilder, som vi håber på vil give bedre afsætning.

I løbet af årene har jeg erfaret, at ca. 25 % af hvad vi anlægger bliver rigtigt godt, 25 % nogenlunde, mens den sidste halvdel af en eller anden grund mislykkes! Det bliver man selvfølgelig klogere af, men ikke rigere!

En af de nye frøkilder i år er Populus tremula, bævreasp, og om 10-15 år regner jeg med, at den giver frø. Det er selvfølgelig ret lang tid, når jeg selv fylder 64 år i dag. Men på den anden side har bævreasp været i Danmark i ca. 10.000 år. Den kom som et af de først indvandrede træer efter istiden, og er i øvrigt forsat et af de mest almindelige træer.

Bævreasp er meget svær at formere vegetativt, frøet er usædvanligt småt, og kan ikke holde sig. Det skal sås straks efter høst i maj-juni. Men den er hjemmehørende og tilskudsberettiget. Hvor længe tilskuddet varer, er der ingen, der ved, men den vil for altid (?) være hjemmehørende.

Med venlig hilsen
Niels Arp-Hansen